16.12.09

Hirveä illalliseksi

Vanha ystäväni muuttaa pois naapurustostamme näillä näppäimillä ja palaa kotiseudulleen Pohjanmaalle (ei sentään Pohjois-Karjalaan). Halusin tarjota hänelle hyvin ansaitun tauon pakkaamistohinaan: illallisen hirven muodossa. Veljeni toi marraskuussa tuliaisina Kainuusta muun muassa hirven lapaa, ja nyt tuntui olevan hyvä hetki kaivaa pala esiin pakkasesta. Hirvi ja punaviini muodostavat luontevan yhdistelmän, mutta tällä kertaa päätin kokeilla jotain itselleni aivan uutta. Pöydän kulmalla pitkään tönöttänyt alkoholiton glögi sai kunniatehtävän toimia liemen sulostuttajana. Ja suloinen liemi siitä syntyikin - glögin makeus imeytyi lihaan, loppuvaiheessa lisätty dijon-sinappi taas antoi pataan särmää ja ruokakerma pyöristi mausta täyteläisen. Herkullista! 



Glögihirvi (3:lle)
pala hirvenpaistia tai lapaa (meillä 435 g lapaa)
voita ja/tai oliiviöljyä
1 punasipuli
1 keltasipuli
1 suuri porkkana
2 valkosipulin kynttä
2 dl punaista glögiä
1 dl ruokakermaa
1 tl dijon-sinappia
merisuolaa
mustapippuria
laakerinlehti
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia

1. Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen, poista lihasta kalvot ja kuutio se sopiviksi suupaloiksi. Ruskista palat nopeasti padan pohjalla voin ja oliiviöljyn sekoituksessa.
2. Kuori ja viipaloi sipulit sekä porkkana ja lisää pataan. Mausta reippaasti merisuolalla, pippurilla ja yrteillä. Lisää pataan myös laakerinlehti ja glögi.
3. Nosta kannella peitetty pata uuniin hautumaan tunniksi tai puoleksi toista, kunnes liha on kypsää. Itse annoin lihan ottaa hieman väriä ilman kantta viimeiset puoli tuntia.
4. Sekoita lopuksi dijon ja kerma joukkoon, voit nostaa padan vielä hetkeksi jälkilämpöön hautumaan.



Kermalla silatun glögihirven kyljessä maistuvat jo aiemmin bloggaamani kultaiset lanttukuutiot sekä perunamuusi, kuvassa myös kurkkusalaattia ja puolukkahilloa. Ja jälkiruoaksi nautitaan tietenkin loput glögistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti