1.4.10

Se elää!


Toisin kuin mittavasta blogihiljaisuudesta voisi päätellä, Marjameren asukit eivät ole kuukahtaneet. Sen sijaan blogin päivityskoneen kaatuminen heitti niitä kuuluisia kapuloita rattaisiin, sitten gradun viimeiset viilaukset nielivät lähes kaiken aikani (ja voimani). Nyt SE on palautettu, mutta sitten Chilihifisti otti ja möi pääasiallisen kuvausvälineen.

Meillä on viime aikoina naposteltu kirjolohta vähän enemmänkin. Isosta kalasta syntyi maittava keitto, ja pakasteeseen päätyi kolme reilua fileetä. Tänään nappasin sulamaan viimeisen palan. Koska pääsiäisen perinteinen reissu kotikonnuille kolkuttelee jo kulmilla, kuluvan viikon agendassa on kaapintyhjennys. Niinpä soseutin pannulla paistetulle lohelle ja salaatille kaveriksi kylmän kiivikastikkeen. Olen bongannut lohen ja kiivin erilaisia yhdistelmiä viime aikoina lehdissä ja televisiossa useamman kerran. Pistinpä sitten kokeillen. Lopputulos oli varsin raikas ja hedelmäinen. Chilihifistin makupaletti otaksui, että soossi sopisi vieläkin paremmin vaalean kalan, kuten siian, kylkeen. Minun ajatukseni vihertävä sose siirsi jo kesän grillijuhliin...


Tehosekoittimeen päätyi:
2 kypsää kiiviä
pari senttiä tuoretta inkivääriä raasteena
loraus juoksevaa hunajaa
puolen limen mehu
muutama tippa sweet chili saucea
hiven suolaa

Aja sileäksi seokseksi, kaada tarjoiluastiaan. Kastike säilyy jääkaapissa pari päivää.


 Tekaisin pääsiäisviemiseksi raikkaan limepiiraan, jonka alkuperäisen, Stephanie Jaworskin englanninkielisen reseptin löysin Joy of baking -sivustolta. Käsittelyssäni lemon curd vääntyi lime curdiksi, enkä tehnyt sitä vesihauteessa, vaan samaan tapaan kuin olen aiemmin tottunut tekemään. Suolaton voi vaihtui margariiniksi. Mittoja pyöristelin hieman, grammat vaihtuivat deseiksi. Kunnon yleiskoneen puutteessa tein taikinan käsin, toisin kuin ohjeessa neuvottiin. Mutta kuten sanottua: se, ken haluaa tehdä piiraan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, löytää alkuperäinen reseptin linkistä.

Lime curd -piiras

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
hiven suolaa
100 g margariinia
0,75 dl sokeria
1 muna kevyesti vatkattuna

1. Pehmennä huoneenlämpöinen margariini. Lisää sokeri, ja vatkaa valkeaksi ja kevyeksi vaahdoksi. Sekoita hiljokseen joukkoon kevyesti vatkattu muna. Älä ylityöstä.
2. Yhdistä jauhot ja suola, ja kaada ne rasva-sokeri-muna-seokseen kerralla. Sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo, mutta älä taaskaan vatkaa liikaa.
3. Taputtele taikina litteäksi, kääri kelmuun, ja aseta jääkaappiin kiinteytymään n. puoleksi tunniksi.

Tässä vaiheessa siirryin täytteen tekoon.

Lime curd:
3 munaa
1 dl limemehua (4-5 limeä)
2 dl sokeria
50 g margariinia
1 rkl limen kuorta raasteena

1. Riko huoneenlämpöiset munat paksupohjaiseen (teflon)kattilaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, limemehu ja -kuori. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa jähmettyä. Tähän menee aikaa n. 10 minuuttia.
2. Ota kattila lämpimältä levyltä, ja jatka sekoittamista. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen margariini pieninä kuutioina, sulata ja sekoita tasaiseksi, kunnes seos viilenee. Peitä kattila lopuksi kelmulla, ettei "vanukkaan" päälle muodostu kalvoa.

Lime curdin on oltava huoneenlämpöistä ennen piiraan täyttämistä. Sen jäähtyessä voi paistaa pohjan.

1. Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen ja ota taikina jääkaapista.
2. Alkuperäisessä ohjeessa taikina kaulitaan 20-23 senttiseen ohueen irtopohjavuokaan. Itse painelin taikinan jauhotetuin käsin voideltuun, halkaisijaltaan n. 26-senttiseen tavalliseen lasivuokaan. Painele taikina vuokaan, laita se sitten vielä kylmään n. 20 minuutiksi, jottei pohja ala kupruilla uunissa.
3. Ota vuoka taas esiin. Pistele pohjaan reikiä tikulla. Leikkaa taikinapohjalle pala leivinpaperia, ja laita sen painoksi esim. kuivattuja herneitä. Paista n. 25-35 minuuttia alatasolla (vuoan ja taikinan paksuudesta riippuen), kunnes pohja on paistunut kullanruskeaksi.
4. Poista painot ja anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.


Kun sekä lime curd että pohja ovat jäähtyneet, täytä piiras. Komponenttien yhteismaku jää vielä tässä vaiheessa tarkastamatta - samoin koristelut tekemättä. Päällehän voisi perinteisten kermakukkasten sijaan asetella hedelmälohkoja - jostain syystä etenkin valkoherukat tuntuisivat istuvan kokonaisuuteen. Voit tarjota piiraan heti, tai kuten minä tulen tekemään, seuraavana päivänä.




Tästä suuntaammekin alavemmille maille, jolla trullit vielä tramppaavat ja hiiluvat kokot savuavat. Hauskaa pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti