6.1.10

Kun Saksa ja Aasia ne polkaksi pani

Loppiaisen kunniaksi kaivoimme esiin pakasteesta porsaan ulkofileen, jolle Chilihifisti mieli marinadia misosta. Netistä löytyikin monia mielenkiintoisia japanilaishenkisiä vinkkejä possun käsittelyyn misolla, mutta varsinainen ajan kanssa marinointi jäi ajan puutteen vuoksi tällä kertaa tekemättä. Sen sijaan Chilihifisti valmisti possulle  yrttisen tuoksuvan miso-maustemassan, joka hierottiin fileen selkään ennen paistamista. Pakkasesta kaivettiin esiin myös viime kesän satoa: aji christal-chilejä, jotka grillattiin uunissa ennen lihaa ja sitten marinoitiin lisukkeeksi oliiviöljyn, valkosipulin ja yrttien seoksessa. Paistonesteestä tehtiin myös vehnäjauhoilla saostamalla ruskea, pippurinen kastike ja lautaselle päätyi vielä hapankaaltakin Saksan lippua heiluttamaan. Koko komeus tarjottiin perunamuusin kera. Juomana toimi perinteinen lager. Mikä maukas sekametelisoppa siitä syntyikään!

Miso-maustemassalla kuorrutettu porsaan ulkofilee
500 g porsaan ulkofileetä
1 rkl misoa
valkosipulinkynsi
tilkka punaista balsamicoetikkaa
ripsaus soijakastiketta
1 tähtianis
rosepippuria
viherpippuria
kuivattuja yrttejä: timjamia, rosmariinia, salviaa, laakerinlehti
paprikajauhetta
korianteria
keltasipuli



1. Murskaa ja hiero kuivat mausteet sekaisin morttelissa. Purista joukkoon valkosipulin kynsi, lisää miso, soija ja balsamico, ja sekoita tahnaksi.
2. Hiero tahna käsin possun ympärille ja anna fileen maustua huoneen lämmössä n. tunteroisen. Jos omistat tarpeeksi suuren suljettavan muovipussin, voit tehdä sotkuisen työn myös sen sisässä (siis käsien säästämiseksi - en viitannut satalitraiseen jätesäkkiin ;)
3. Laita liha uunivuokaan ja lohko sen pohjalle myös kuorittu keltasipuli. Chilihifisti poisti possusta paksuimmat rasvaviipaleet ja nakkoi ne vuoan pohjalle sipulien päälle, jotka imivät itseensä paitsi paistorasvaa myös marinadin ihania vivahteita kypsyessään.
4. Paista fileetä aluksi grillivastuksien alla 250-asteessa niin, että lihan pinta ottaa hieman väriä, napsauta uuni sitten normiasentoon ja laske lämpötila 175:een ja aseta vuoka alemmalla tasolle n. tunniksi. Omasta fileestämme tuli aavistuksen ylikypsää, mutta ison lihapalan paistaminen ilman paistomittaria on aina hieman hankalaa, eikä porsasta sovi alikypsänäkään syödä. Valele fileetä paistoliemellä muutaman kerran paistamisen aikana. Jos porsaasta ei irtoa tarpeeksi nestettä, voit lisätä vuoan pohjalle hieman vettä.
5. Kun liha on kypsää  (voit tuikata fileetä terävällä veitsellä varmistuaksesi), anna fileen vetäytyä foliolla peitettynä n. kymmenisen minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoilua.



Jälkiruoaksi sopisi Saksa-teemaan liittyen mitä mainioimmin Apfelstrudel, joten toteutin yksinkertaisen, mukaillun leivoksen hyödyntämällä kaappiin jääneitä pakastettuja voitaikinalevyjä sekä tölkkipersikoita. Vatsa oli ruokailun jälkeen kuitenkin niin täynnä, että jälkkäri tehtiin ja tarjottiin vasta kotvasen kuluttua kaakaon kera. Mukava makuelämys syntyy myös esimerkiksi päärynästä ja sulatetusta valkosuklaasta - ystäväni tarjosi tällaisia  herkullisia torttuja joulun alla perinteisen luumun sijaan.



Persikkatortut syntyvät seuraavasti:
Sulata taikinalevyt ja leikkaa ne sopiviin annospaloihin (kahtia). Aseta palan keskelle persikan puolikas ja valuta päälle hunajaa ohuena norona. Paista 225-asteessa 15 minuuttia.  Voit viimeistellä leivokset kookoshiutaleilla tai tomusokerilla paistamisen jälkeen.

Loppuun vielä pakollinen muistutus tänään loppiaisena käynnistyvästä Top Chef -kaudesta, jossa kaapin paikkaa kokeilee suomalaissyntyinen kokki Stefan Richter. Jo kauden nähneenä voin luvata, että mies tuo sarjaan väriä koko rahan edestä. Hän oli subjektiivisen näkemykseni mukaan olennainen osa tähän astisista mielenkiintoisinta Top chef -kautta . Jännittäviä TV-hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti