4.1.10

Vuosi vaihtui

...ja uusi vuosikymmen alkoi ennen kaikkea hyvästä seurasta (ja muun muassa Juustoportin valkosipulivuohenjuustosta, paprikajuustosta, välimeren goudasta, briestä ja Roomasta tuoduista parmesaanista ja pecorinosta) nautisekellen. Kalenteri kääntyi myös kotona lumisessa Helsingissä - pari kiloa joulun pyhiä raskaampana...! Sopii toivoa, että kevät ja lisääntyvä valo innostavat liikkumaan enemmän - hyvästä ruoasta kun en suostu tinkimään ;) 

Arki polkaistiin kuitenkin käyntiin sosekeiton voimalla. Samankaltaista viehättävää soppaa maistelimme myös uuden vuoden yönä Turussa - reseptiä en tosin tullut illan emännältä noukkineeksi, joten alla oleva on oma sävellykseni siitä. Pidin paitsi keiton mausta myös sen rakenteesta, joka oli suloisen samettinen muutamia pehmeitä sattumia lukuunottamatta. Miedon makumaailman taittajaksi puristin joukkoon limeä hapoksi - sen voi toki jättää poiskin. Ei-niin-rakas lähikauppamme Alepa ei tarjonnut pyhien päätteeksi persiljaa, saati sitten muutakaan kelvollista yrttiä, jota olisin mieluusti lisännyt keiton loppuhuipennukseksi. Mutta ihanaa se on näinkin. Tämän keiton koostumus oli melko kevyt, mutta perunaa lisäämällä ja nestettä säätelemällä siitä saa toki paksumpaa.



Kookoksinen kukkakaali-perunasosekeitto
keskikokoinen kukkakaali
3 kookasta, jauhoista perunaa
keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka oliiviöljyä
6 dl vettä
kasvisliemikuutio
puolikkaan limen mehu
suolaa ja pippuria

1. Silppua sipulit ja lohko perunat, huuhtele kukkakaali ja revi kukinnoiksi. Pilko myös kaalen jalka.
2. Freesaa sipuleita oliiviöljyssä kattilan pohjalla, lisää sitten kukkakaali ja peruna sekä kuumennettu vesi kasvisliemikuution kera ja hauduta kasvikset kypsiksi. Nouki muutama perunan pala ja kukkakaalin kukinto syrjään ennen soseuttamista.
3. Siirrä kattila pois kuumalta levyltä ja ota lämpö alas. Kaada joukkoon kookosmaito ja sekoita tai survo samettimaiseksi. Mausta limellä, suolalla ja pippurilla. Lisää ennen tarjoilua vielä syrjään nostetut, ehjät kasvikset joukkoon "sattumiksi" ja kuumenna soppa, mutta älä anna sen enää kiehua. 

Edit. Unohdin liittää päivitykseen keiton jälkeen nautitun jälkiruoan, joten tässä se nyt tulee: kotipaikkakunnassa valmistettua juustoa, jäätelöä ja lakkahilloa. Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti