15.9.09

Pihvi punastuu

Vanhempieni kätköistä mukaan etelään lähti paitsi marjoja, mehuja ja hilloja myös suoraan maasta nostettuja punajuuria. Mieleni tekikin pitkästä aikaa pihvejä Lindströmin tapaan, oman maun ja kaapin sisällön mukaan sovellettuna. Kevennettyyn, arkiseen taikinaan päätyi:

550 g nauta-sika-jauhelihaa (60/40)
vapaan kanan muna
1 dl rasvatonta maitoa
pari rkl korppujauhoja
1 tuore punajuuri raasteena
1/3 (pikku)prk kapriksia
1 valkosipulinkynsi
merisuolaa
jauhettua valkopippuria
kuivattua timjamia ja rosmariinia
päälle rouhaisu mustapippuria

1. Kaada maito kulhon pohjalle, sekoita joukkoon muna ja korppujauhot, purista valkosipulinkynsi ja lisää pari kierrosta merisuolaa, jauhettua valkopippuria sekä kuivatut yrtit.
2. Anna turvota ja kuori sekä raasta punajuuri sillä aikaa. Kädet voit öljytä esim. rypsillä, seurauksena on huomattavasti vähemmän sotkua.
3. Lisää punajuuri ja kaprikset taikinapohjaan, sekoita hyvin ja kääntele lopuksi joukkoon jauheliha.
4. Muotoile purppuraisesta taikinasta haluamasi kokoisia pihvejä. Kädet pysyvät puhtaana, kun kastelet niitä kylmällä vedellä pyörittelyn välissä. Ennen paistamista rouhaisin pihvien pinnalle vielä mustapippuria.
5. Paistoin pihvit 200-asteisessa uunissa n. 20 min ajan.

Raikkaan kylmän kastikkeen pihvien kaveriksi tein kermaviilistä, johon silppusin palan punasipulia, puristin puolen limen mehun, maustoin merisuolalla, mustapippurilla, tuoreella persiljasilpulla ja timjamilla.

Pihvit ja kastikkeen nautin perunamuusin sekä uunissa hautuneiden punasipulilohkojen kera. Pottumuusi pukeutui sekin tänään arkisen kevyeen asuun: kuorin, paloin ja keitin 4 kookasta perunaa suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, kaadoin keitinveden pois ja muussasin mukulat haarukalla kattilassa tohjoksi, holautin sekaan tilkan lämmitettyä rasvatonta maitoa, nokareen keijua ja maustoin yrttisuolalla.

Kieltämättä kaipasin annoksen seuraksi kotoa tuttua puolukkasurvos-etikkapunajuuri-herkkukurkku-comboa ja kapriksiakin olisi voinut vielä reilummalla kädellä lisäillä, vaikka satsi näinkin maittoi ja teki olon kovin autuaaksi. Seuraavalla kerralla taidan uittaa mukaan myös pähkinärouhetta, jota aloin kesken pihvin natustamisen mieliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti