Kulunut viikonloppu oli ilmeisesti syksyn viimeinen lämpöinen lajiaan, jokohan kesän pulssi katkesi? Parvekkeemme asukit bonzai-pepperoni, chilit Aji Cristal, Lemon Drop ja Aji Benito vaihtavat väriä samaan tahtiin kuin kotikatumme koivut, joita tuuli on riepotellut viime viikkoina. Paljon on pensaissa vielä vihreitä podeja, mutta nyt alkaa olla aika ottaa siemeniä talteen ensi kevään varalle.
Mihin sitä chiliä voi sitten tuikata? No, esimerkiksi aasialaisvaikutteiseen wokkiin. Varsin balansoituneen version sävelsin sunnuntain kunniaksi. Pitkää aineslistaa ei kannata säikähtää, sillä eteenpäin pääsee vähemmälläkin ja aikaa ei kokkauksessa kauan kulu, kunhan vain esikäsittelee ja ottaa esiin kaikki tarvittavat komponentit.
Kuvissa vasemmalla pepperoni, alla aji cristal ja lemon drop.
Tofu-katkarapu-kasviswokki kahdelle:
1/3 pala tofua (500g pakkaus maksaa 1,5€ Kallion Vii Voanissa!)
kourallinen isoja katkarapuja per syöjä
paketti nuudeleita (Mama's prawn)
pikkupurkki kookosmaitoa
1 lemon drop-chili
1 lime
sipuli
pari valkosipulinkynttä
kukkakaalta
pari ananasrengasta
chilikastiketta
hot madras curry powderia
soijaa
osterikastiketta
korianteria
jeeraa
paprikajauhetta
garam masalaa
tuoretta basilikaa
öljyä
vettä
1. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata ne ensin ja purista ylimääräiset nesteet pois. Tapaan nopeuttaa sulamista huuhtelemalla katkoja kylmällä vedellä siivilässä. Laita ravut marinoitumaan chilikastikkeeseen (myös makea käy) ja purista puolen limen mehu joukkoon. Käytän marinoinnissa apuna yleensä pakasterasioita.
2. Palo tofu sopiviksi suupaloiksi, taputtele nesteet pinnalta kevyesti talouspaperilla ja laita rasiaan, ripottele curry-jauhe joukkoon ja purista toinen limen puoliska mukaan. Molemmat rasiat marioinoituivat jääkaapissa reilut pari tuntia.
3. Voit aloittaa wokkauksen pilkkomalla haluamasi kasvikset sopiviksi paloiksi.
4. Lorauta wokin pohjalle kasvisöljyä ja kuivat mausteet (meillä siis korianteri, jeera eli juustokumina, paprika ja garam masala), kuumenna. Lisää sitten tofupalat, paista muutaman minuutin verran ja laita syrjään odottamaan.
5. Lisää wokille öljyä ja jälleen sama maustekombo sekä chili- ja valkosipulisilppu, kuullota kevyesti - älä polta. Lisää wokkiin kypsennystä vaativat kasvikset eli kukkakaali ja sipuli, roiskaa joukkoon osterikastiketta sekä soijaa ja anna kuullottua.
6. Kun kasvikset kuullottuvat, laita pikanuudelit pieneen kulhoon ja peitä ne kiehuvalla vedellä. Jos nuudeleiden mukana tulee maustepusseja, voit lisätä ne veden joukkoon. Anna pehmentyä muutaman minuutin. Lusikoi heti kuumaa vettä kulhosta myös wokkiin n. sentin-parin verran: kasvikset saavat kiehahtaa wokin pohjalla.
7. Kun nuudelit ovat pehmenneet, pienennä wokin lämpöä ja lisää ne, tofu sekä ananaspalat muiden kasvisten joukkoon, sekoita. Lisää sitten kookosmaito ja kun se on lämmennyt ja "maustunut läpi", lisää lopuksi katkaravut ja sekoita hyvin. Älä aikaile, sillä ravut muuttuvat lämmössä helposti sitkeiksi.
8. Annostele wokki kahteen kulhoon ja revi lopuksi päälle tuoretta basilikaa.
Tänä vuonna kasvatimme myös keltaisia kirsikkatomaatteja, jotka ovat osoittautuneet herkullisiksi. Niistäkin osa on vielä vihreitä ja tuskin kypsyä enää ehtiikään. Muutimme heinä-elokuun vaihteessa ja nykyinen parvekkeemme on vanhaa valoisampi - voi siis olla, että ensi kesänä sato kypsyy paremmin.
Parvekkemme kookkain asukas on Grandiflorum-suvun alppiruusu, jonka sain Chilififistiltä keväällä syntymäpäivä-lahjaksi. Se on viettänyt kesän ruukussa puolivarjosta nauttien ja kukki kauniisti alkukesästä. Kasvi hyötyisi ilman muuta maahanpääsystä ja ajatuksenani olikin sen istuttaminen mökille, mutta Chilifihifisti ei valitettavasti ole autoineen sinne työkiireiltään ehtinyt. Nyt ongelmana on siis kasvin talvehtiminen - suojatako ruukku pakkasilta esim. styroksilla vaiko kuljettaa se kellarin hämärään? Siellä lämpötila on ilmeisesti kuitenkin liian korkea, kun avoparvekkeella rhodo-parkaa taas uhkaa mullan jäätyminen. Hyvät vinkit olisivat tarpeen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti