5.10.09

Kirjolohta kahdella tavalla


Aiemmin tällä viikolla paistoimme kirjolohifileen uunissa ja toisen fileen paiskasimme pakkaseen. Uunikalan päälle ripottelin chiliä, merisuolaa ja mustapippuria sekä puristettua limeä kyytipojaksi. Chilihifisti raastoi ja paistoi kalan kaveriksi potturöstit ja höyrytti porkkanaa ja parsakaalta lisukkeeksi. 

Innostuin tavattomasti uusimmasta Birka- eli Pirkka-lehdestä, josta löysin houkuttelevan kirjolohipyörykkäreseptin. Kalapullia en ole näet koskaan tehnyt - pidän kalan mausta kovasti ihan sellaisenaan, mutta tässä reseptissä minua kiehtoi etenkin ajatus kalan yhdistämisestä omenaan. Kermaviilipohjainen dippisoossi ei kuitenkaan oikein miellyttänyt, vaan halusin ihan "oikean" omenakastikkeen. Sopivanoloinen löytyikin täältä. Pidän kovasti sipulin, omenan ja curryn liitosta. Tässä hieman mukailtu versio kastikkeesta ja n. puolikas annos Pirkan reseptistä, alkuperäiset pullat löytyvät siis Pirkka-lehdestä 10/2009. 

Kirjolohipyörykät 
0,5 dl korppujauhoja
1 dl kevytkermaa
n. 50g purjoa
vajaa rkl margariinia
n. 300g kirjolohta
1 muna
tilliä
mustapippuria
suolaa
sitruunamehua

1. Lisää korppujauhot kermaan ja anna niiden turvota. Puhdista ja silppua purjo, freesaa rasvassa kevysti pannulla.
2. Poista ruodot ja nahka kalasta, palo ja lisää tehosekoittimeen ja aja kala hienoksi. Voit myös käyttää kulhoa ja sauvasekoitinta. Lisää joukkoon muna, tilli, mustapippuri, suola ja sitruunamehua (ainakin 1 rkl), sitten korppujauho-kermaseos sekä purjo ja sekoita hyvin.
3. Muotoile taikinasta kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä pallukoita ja aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Paista 200-asteessa n. 12 minuuttia. 

Omenakastike
1 sipuli
1 omena
25g margariinia
1 tl currya
1 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
valkopippuria
persiljaa
0,5 dl kevytkermaa

1. Silppua sipuli ja raasta omena.
2. Sulata rasva pienessä kattilassa, lisää curry, sipulisilppu ja omenaraaste ja hauduttele hetki.
3. Lisää kattilaan vehnäjauhot ja sekoittele, lisää sitten kuumennettu vesi ja suurusta neste hyvin sekoittaen. Murenna joukkoon liemikuutio ja mausta valkopippurilla. Kiehuta 5 min ja soseuta, mikäli haluat soossistasi sileää.
4. Lisää lopuksi kerma ja persilja.


Haaleanvaalea annos olisi hyötynyt reippaammasta maustekädestä. Kaipasin pulliin selkeämpää sitruksen makua, raastettu kuori olisi tuonut pirteän lisän. Suolankaan kanssa ei kannata tällä kertaa mamoilla. Loraus valkoviiniä olisi tuonut  puolestaan lisää hapokkuutta kastikkeeseen. Pirkasta insiroituneena väkersin seuraksi pestopottumuussin (jota lehdessä tarjoillaan pistaasipaneroitujen ahvenfileiden kanssa - ei kuulosta hullumalta sekään!). Mehukas salaatti  (joka ei kuvausvaiheessa vielä lautaselle ehtinyt) syntyi keräkaali- ja omenaraasteesta sekä pieniksi pilputuista tuore- ja maustekurkuista, joita mehustettiin limen ja rosmariinetikan avulla. Pyöryläisten seurana nautimme italialaista kuivaa ja raikkaan sitrusaromista Canaletto Chardonnay Verdeca-valkkaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti