11.10.09

Sadonkorjaajan omenapiirakka


Viimeiset tomaattihelmet
 
Tänään laitoimme parvekkeen talvikuntoon. Huomiseksi on luvattu eteläänkin ensilumi, joten kenties krassien ja kumppaneiden oli jo aikakin lähteä. Hienosti jaksoivat viime yön pakkaseen asti kukkia.


Biojätteeseen päätyi kilotolkulla multaa ja kasvinrankoja. Ainoastaan rhodo jäi ruukkunsa kanssa kököttämään parvekkeen suojaisimpaan nurkkaan - en ole vieläkään päättänyt sen kohtalosta. Kellari tuntuu olevan liian lämmin ja pimeä, parveke taas liian kylmä talvehtimista ajatellen...

Chilisato jäi tänä vuonna loppujen lopuksi melko pieneksi, vaikka olemmehan me noita podeja jo kesästä asti natustelleet. Chilifihisti otti ja pakasti osan - siemenet laitettiin kuivamaan ja ne päätyvät lopulta oliiviöljyä maustamaan. Viimeiset yrtit pyörittelin tänään lihapullataikinan joukkoon timjamia lukuunottamatta, vähäinen sisävalo kun tuntuu sille riittävän. 

Päivän ahkeroinnin päätteeksi leipasin omenapiirakan. Resepti on peräisin Maku-lehdestä (Suurniemen tarhan omenapiirakka), pieni nettipenkominen selvitti numeroksi 06/2006. Ohjetta olen hieman muokannut omiin tarpeisiini, tällä kertaa nakkasin mukaan myös hasselpähkinöitä rouheaksi rikottuna - mielestäni ne maistuvat omppujen kanssa aivan ihanilta. Käytin kotimaisia Summer Red-omenoita - pienehköt, punertavat hedelmät maistuvat hyvältä sellaisenaankin. Peltilliseen tarvitset:

7dl omenakuutioita
125 g margariinia
3 dl sokeria
1 prk kermaviiliä
2 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
50-100g hasselpähkinää karkeasti rouhittuna
pinnalle vaniljasokeria

1. Preppaa omenat, eli kuori, poista siemenkodat, kuutioi tai siivuta.
2. Sulata rasva. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää vaahtoon kevyesti sekoittaen kermaviili, maito ja jäähtynyt rasva. Lisää lopuksi jauho-leivinjauhe-pähkinärouheseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, sirottele päälle omenat ja vaniljasokeri ja paista 200-asteessa puolisen tuntia.





2 kommenttia:

  1. Heippa, sinullahan on täällä vallan ihastuttava, uusi ruokablogi! Jään kurkkimaan nurkkiin :)

    t: http://soppailua.vuodatus.net

    VastaaPoista
  2. Moi ja kiitos vaan inspiksestä - parsakaali ja linssit saavat luvan marssia kattilaan huomenna. Olen kyllä kurkkinut ja nuuhkinut nurkissasi (kuten monessa muussakin osoitteessa) jo pitempään... :)

    VastaaPoista