16.10.09

Tandoorikanaa, kasviksia ja täysjyväkuskusia


Olen suuri intialaisen ruoan ystävä ja aina välillä sitä on kotonakin kokeiltava. Suosikkini-intialaiseni löytyy Tampereelta; Nanda Devissä on käytävä aina kuin mahdollista. Tandooriruoat maistuvat minulle oli proteiinina mitä tahansa (jättiravut ovat suurinta mahdollista herkkua!), mutta kotona olen tainnut onnistua vain kerran mausteseoksen tekemisessä kunnolla. Niinpä oikaisin tälläkin kertaa ostamalla purkin Pataks'in tandooricurry-kastiketta. Oikaisin hieman enemmänkin, sillä lätkäisin kanan marinadiin ruokakerman enkä jogurtin kanssa, niin kuin kuuluisi. Jogurtin happamuutta matkimaan lisäsinkin tujauksen sitruunamehua. Vaaleanpunaisen kana-kasvimössön kera syötiin marokkolaiseen henkeen täysjyväkuskussalaattia ja vaaleaa leipää. Varaa pöytään myös oliiviöljyä ja esim. sweet chili-kastiketta. Kanaa tuli lopulta rekkamiehenannos, joten siitä puolet päätyi pakkaseen. 

Tandoorikana (iso satsi)
n. 450g maustamatonta kanaa
2 rkl tandoorikastiketta
1 dl ruokakermaa
puolikkaan sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 paprika
pala kesäkurpitsaa
1 chili
korianterijauhetta
paprikajauhetta

1. Paloittele liha sopiviksi paloiksi. Kaada kerma suureen pakasterasiaan ja lisää tandoorikastike, sekoita. Lisää kanat, pyörittele soossissa, purista sitruunamehu, pyörittele lisää ja sulje kansi. Anna marinoitua useampi tunti, mielellään yön yli.
2. Kuumenna wokissa öljy, lisää chili- ja valkosipuliviipaleet sekä paprikajauhe ja korianteri, sekoittele lastalla. Lisää sipulisilppu, kuullota kevyesti ja lisää lopulta kana. Anna kypsyä, lisää sitten paprikasuikaleet ja kesäkurpitsaviipaleet. Paista niin kauan, että ylimääräinen neste pannusta on haihtunut. 

Kuskusia ja kasviksia (2:lle)
1,5 dl kuskusia
1,5 dl vettä
muutama iso viinirypäle
puolikas paprika
kirsikkatomaatteja
1 mieto chili
n. 0,2 dl oliiviöljyä
puolikas lime
suolaa
pippuria

1. Samalla kun kana kypsyy, mittaa kuskus tarjoiluastiaan ja keitä saman verran vettä kiehuvaksi. Kaada vesi kuskusin päälle ja anna turvota - se tapahtuu todella nopeasti! 
2. Sekoita kastike oliiviöljystä ja limemehusta, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada kuskusin joukkoon. Sekoittele hennosti ympäriinsä esim. haarukalla. Tarkoitus on irroitella jyväset toisistaan.
3. Viimeistele kuskus esimerkiksi puolikkailla viinirypäleillä, kirsikkatomaateilla, paprikakuutiolla ja chilirenkailla. Tarkista maku, lisää tarvittaessa öljyä/limemehua/suolaa/pippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti